Er is verandering op komst in het energielandschap! Binnenkort zullen wij onze energie kunnen delen met buren, vrienden, familie enz. Indien u energie opwekt en een deel daarvan niet gebruikt, zou u dit kunnen geven of verkopen aan iemand anders. Dit nieuwe principe heet ‘peer-to-peer’ en stelt u eveneens in staat om uw eigen energie’community’ te ontwikkelen.

1. Energiedelen in een appartementsgebouw vanaf 1/1/2022

Vanaf 1 januari 2022 kan de opgewekte zonne-energie op een appartementsgebouw verdeeld worden onder de verschillende bewoners die daar op dat moment nood aan hebben.

2. Persoon-aan-persoonverkoop tussen individuele afnemers vanaf 1/7/2022

Vanaf 1 juli 2022 kan elke PV-eigenaar zelf groenestroomleverancier worden. Het teveel aan opgewekte energie kan u simpelweg verkopen/geven aan uw buren, familie, vrienden etc. De afnemer hoeft dit enkel te melden aan Fluvius.

3. Energiegemeenschappen vanaf 1/1/2023

Energiedelen zal worden uitgebreid vanaf 2023 naar echte ‘gemeenschappen’. Hierbij gaat het niet alleen over zonnepanelen, maar creëert men een community van groene energie, isolatie, batterijen, laadpalen enz. De kosten van de investering worden verdeeld onder de deelnemers, alsook de voordelen. Voor zonnepanelen concreet betekent dit dat het teveel aan opgewekte stroom verdeeld zal worden onder de deelnemers.

Deze  3 principes zullen gefaseerd verlopen om het een succes te maken. Aanvankelijk zal er rekening moeten gehouden worden met een aantal voorwaarden en beperkingen.

Meer info vindt u op:  https://www.energiesparen.be/energiedelen en https://www.energiesparen.be/nieuws/energiedelen-vanaf-2022